De mi ez a nagy fúró a Széll Kálmán téren?

2015. július 30. 16:33 - Széllkalef

Izgalmas munkák folynak az épülő-szépülő Széll Kálmán téren. Július 14-én ért véget a cölöpözés első fázisa, amely előkészítette a gyalogoshíd Vérmező út felőli alapjait, valamint a Várfok utcai földrézsű ideiglenes megtámasztását. Jelenleg a cölöpöket összefogó fejgerendák és a cölöpfalat visszakötő horgonyzási munka tart, a cölöpözés pedig várhatóan augusztus 12-én folytatódik a gyalogoshíd melletti alapok elkészítésével, és a támfalépület alapozásával. De mit jelent a cölöpözés pontosan? Erről kérdeztük Fekete Istvánt, a KÉSZ Építő Zrt. és a WIS Holding Zrt. alkotta Széll Kálmán tér 2014 Konzorcium projektvezető-helyettesét.

1_nyd_5185.jpg

Sokak számára a cölöpözés nem mond sokat. Mit jelent pontosan ez a kifejezés?

A cölöpözés gyakorlatilag egy mélyalapozási technológia. Itt, a téren két különböző munkát végzünk ezzel a módszerrel. Az egyikkel egy ideiglenes munkateret határolunk el; ez azt jelenti, hogy a Várfok utca felőli földrézsűt megtámasztjuk egy cölöpfallal, vagyis egymás mellé fúrt vasbetonból készült cölöpökkel. Az így megtámasztott földrézsű elé egy úgynevezett támfalépületet állítunk ezzel a mélyalapozási technikával.

Milyen épület kerül a rézsű elé? A terveken csak egy lépcsős fal látszik…

Ez egy támfalépület lesz, mely a rézsűt is tartja. Bérlemények lesznek benne, illetve egy felvonó, melyet összekötünk a Várfok utcai gyalogoshíddal.

szkt_webre_v2_2.jpg

Lesz egy nyilvános felvonó, amelyik a Várfok utcához visz fel?

Igen, ezt a felvonót mindenki használhatja, és elősegíti a szintek közötti akadálymentes közlekedést.

Hogyan zajlik pontosan a cölöpözés?

Ezek az úgynevezett CFA-cölöpök egy speciális géppel készülnek, ami olyan, mint egy hatalmas csigafúró. Ez a fúrófej folyamatosan termeli ki a földet, miközben a csiga belső részén keresztül betonnal töltjük fel az üreget. A munkafolyamat végén ebbe a betonba helyezzük a betonacél armatúrákat. Ez egy vasrudakból összehegesztett váz, mely a betonszerkezet szilárdságát fokozza.

Mekkorák ezek a cölöpök?

Negyven, hatvan és nyolcvan centiméter átmérőjű, jellemzően 10 méteres vagy annál hosszabb cölöpöket fúrunk le. A 80-as cölöpök az épületek alá kerülnek, a hatvan centiméteresek a rézsűt támasztják. Azokon a helyeken, ahol nincsenek akkora terhelésnek kitéve, elegendők a 40 centiméteres átmérőjű cölöpök is.

Milyen sűrűn kell elhelyezni ezeket?

Ez a tervezéstől függ, de például az a cölöpfal, amelyik az épület mögé kerül, 80 centiméteres tengelyközzel készül. Az épület alatt kicsit sűrűbb lesz, mivel ott nagyobb az igénybevétel. A rézsű megtámasztására szolgáló cölöpfal még egy kihorgonyzást is kap, vagyis a földmegtámasztó cölöpfal tetejét – a cölöpöket összefogó gerendán keresztül – visszakötjük a földbe.

Ha jól értem, akkor ezeket a cölöpöket végleges állapotukban nem lehet majd látni…

Igen, jól érti. Ugyanis ezeket egy úgynevezett lőtt betonréteggel takarjuk el, amit a cölöpök felületére felszegezett betonacél hálóra hordunk fel. Ezután készül a támfalépület a cölöpfal elé.

Mennyi ideig tart egy-egy cölöp elkészítése?

Ezt nagyon sok minden befolyásolja. Függ attól, hogy milyen a talaj, mennyire megy a fúró, elakad-e vagy sem. De attól is, hogy milyen hosszú cölöpöt kell készíteni. Természetesen egy-egy darab elkészítése nem pár perces feladat, hanem órákba telik. Azt is figyelembe kell venni, hogy a cölöpök egymáshoz közel helyezkednek el, ezért először lefúrjuk az egyiket, majd mellé a másikat. „Ugrálva” kell dolgoznunk, hiszen ha a frissen kibetonozott lyuk mellett fúrunk, akkor beszakadhat. Tehát mindig a kettő-hárommal arrébb elhelyezkedő cölöpöt kell elkészítenie a gépnek, majd később a „kimaradó” helyeken kell újra dolgoznia.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kalef.blog.hu/api/trackback/id/tr487666044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2015.07.31. 10:17:59

Ez de jó! Csak így tovább!

jet set 2015.07.31. 17:58:16

Milyen sok zöldfelület lesz ezután. Ja, dehogy.
süti beállítások módosítása