Eltévedni a Széll Kálmán téren? Kizárt!

2016. március 23. 15:28 - Széllkalef

A Széll Kálmán téren több százezer utas halad keresztül naponta. Ekkora tömeg tájékoztatásához szaktudás és rutin kell, azonban a felújítással járó forgalmi változások folyamatos és naprakész helyszíni informálása a BKK utastájékoztatásért felelős szakembereit nagy kihívás elé állította.

nyd_9519.jpg

A Budapesti Közlekedési Központ munkatársai már nagy tapasztalattal rendelkeznek a városi közösségi közlekedési hálózatot érintő változások kommunikálásában. A mintegy kétmilliós nagyváros közlekedését ugyanis nem csak a közlekedési fejlesztések, hanem a rendezvények, útfelújítások és balesetek is befolyásolják nap mint nap. Szinte hihetetlen, de a különböző forgalmi változások helyszíni tájékoztatásához éves szinten több mint 50 ezer grafikai anyagot készítenek és helyeznek ki a megállóhelyekre!

A Széll Kálmán tér felújításakor az utastájékoztatás a sűrűn változó forgalmi rend miatt azonban mégsem bizonyult rutinfeladatnak, nem véletlen, hogy egy 8 fős csapat dolgozott azért, hogy mindenki megtalálja, honnan indul a busza, villamosa, hogyan jut fel a Várfok utcához. A munkák tervezésekor fontos szempont volt a tér közlekedésének fenntartása, azonban a területen zajló munkálatok miatt a gyalogosan járható területek és a megállók helye gyakran módosult. A BKK mindent megtett, hogy a forgalomkorlátozások a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozzák a fővárosban közlekedőknek, ezért munkatársai folyamatosan figyelték a fővárosi forgalmat, és indokolt esetben akár azonnal beavatkoztak.

Hétről hétre frissülő utastájékoztatás

Az aktuális forgalmi változásokat nemcsak a helyszínen, hanem a folyamatosan frissülő weboldalon is nyomon lehet követni. Nem csak a téren, illetve online kaphatnak információt az utasok: az érintett járatokon hangos utastájékoztatás figyelmeztet, hogy a teret napi szinten használók előre értesüljenek a forgalmi rend módosulásáról, és felkészülhessenek arra.

sim_7751.jpg

A gyalogosokat az építés kezdete, 2015 januárja óta nagyméretű nyilak és térképek segítik a gyalogosközlekedésre kijelölt útvonalak mentén, hogy a lehető legkönnyebben megtalálják úti céljukat. A nyilak és a járatokra utaló egyértelmű jelzések gyorsan értelmezhetők, ezért a téren áthaladók könnyen megtalálhatják a helyes irányt.

A teret felülnézetből ábrázoló térképek is segítenek átlátni a gyalogosan bejárható területeket és a megállók helyét. A naprakész tájékoztatás érdekében a BKK munkatársai folyamatosan kapcsolatban álltak az építkezés kivitelezőjével, és átlagosan másfél hetente frissítették a terület térképét. A felújítás kezdete óta már több mint 200 tájékoztató tábla, 40 féle térkép és 4000 oldalnyi ideiglenes menetrend került ki!

2015 nyarán a BKK új, korábban nem használt megoldást próbált ki a gyalogosok tájékoztatására.  Az építkezés kerítéseinek nagyméretű felületeit kihasználva az addig használt papíralapú jelzéseket távolról is jól látható molinós útbaigazítás váltotta. Az új, egységes irányjelző rendszer hamar elnyerte a közlekedők tetszését, ezért a közlekedésszervező vállalat a teret érintő minden forgalmi változás előtt frissíti a nagyméretű tájékoztatókat.

Jönnek a zászlós megállótáblák

A BKK elkötelezett az utastájékoztatás folyamatos fejlesztése mellett, ezért nemcsak az építkezéskor, de a megújult téren is új megoldásokkal találkozhatnak majd a városlakók. A BKK szakemberei 2016 márciusában helyezték ki azokat az új típusú, esztétikus buszmegállótáblákat, amelyekkel eddig csak a közelmúltban megújult Ferenciek terén és a Határ úton találkozhattak az ügyfelek. Az új, zászlós táblákon a megálló neve mellett már messziről is jól látható a megállót érintő járatok száma, így a téren közlekedők könnyen megtalálják az általuk keresett buszokat, valamint azok menetrendjét.

A modern buszmegállókon kívül hamarosan elkészülnek a Széll Kálmán tér egyedi villamosmegállói is, melyeknél egy különleges, a perontetőbe integrált megállótábla segíti majd az utasokat. Ezzel a villamosmegállók és a buszmegállók is illeszkednek majd a tér megújult megjelenéséhez.

nyd_5999.jpg

nyd_5952.jpg

A felújítás után a Széll Kálmán téren is FUTÁR-kijelzők mutatják a járatok indulási idejét. A metróállomás kijáratánál, a villamosmegállókban, a Várfok utcában, valamint a tér közepén elhelyezett nagyméretű kijelzőkön az utasok percre pontosan láthatják a közösségi közlekedési járatok indulási idejét.

A Budapesti Közlekedési Központ a téren állítja fel az új gyalogostájékoztatási rendszerének első elemeit is. A tér számos pontján megtalálható totemoszlopok térképekkel és a legfontosabb úti célok irányával segítik majd a gyalogosokat a tájékozódásban. Ezek a totemoszlopok lesznek az egész belvárosra kiterjedő rendszer első elemei, amelyeket hamarosan több száz hasonló tájékoztató oszlop követ, hogy segítse a városlakók és a turisták gyalogosközlekedését.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kalef.blog.hu/api/trackback/id/tr218520584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Fireman 2016.04.06. 17:24:09

A 149-es menetrendjén még pár napja is ki volt írva, hogy a január 15-16-17-i hétvégén - amikor nem állt ott meg a metró - az utolsók később indulnak.
süti beállítások módosítása