Buda új szívet kapott

2016. június 21. 11:00 - Széllkalef

32 ezer cserje és 16 ezer m2 térburkolat, avagy a Széll Kálmán tér felújítása számokban

Teljesen megújult a Széll Kálmán tér, 403 nap munka eredményeként Budán létrejött egy egységes arculatú, kortárs építészeti megoldásokat alkalmazó, akadálymentes, könnyű átszállási lehetőségeket biztosító közlekedési csomópont, ahol sokkal egyszerűbb tájékozódni, jobb körülmények között lehet jegyet, bérletet vásárolni. A korábbinál több zöldfelület és utcabútor várja az erre járókat, így a tér a jövőben ismét a budaiak kedvenc találkozóhelye lehet. Mi minden kellett ehhez? Mit hozott létre az elmúlt másfél évben itt dolgozó 1895 munkás?

_dsc4638.jpg

Bontás és újjáépítés

A leromlott állapotú, évtizedek óta elhanyagolt terület újjáépítésével elbontottak 100 tonna acélszerkezetet, 3000 m3 szegélykövet, valamint 2900 m2 járdát és aszfaltfelületet. Utóbbiak egy részét speciális gépekkel összezúzták és később újra felhasználták. Felszedték a régi síneket, talpfákat, eltávolították a régi oszlopokat, lebontották a metró kijárati épületéhez toldott presszóépületet, valamint a téren álló árusítóbódékat. A tér közepén álló Sellő kutat restaurálták.

Ezek után kezdődhetett a tér rekonstrukciója. Felújították a metró kijárati épületét, felhúztak két újabb, hasonló stílusú és formájú épületet, melyekben a BKK Ügyfélközpont, több üzlethelyiség, valamint nyilvános illemhely kapott helyet.

Átépítették a támfalakat, a Várfok utcára vezető oldalon a partfal megerősítése után új lépcsőt, mozgólépcsőt és felvonót építettek. A felújított megállókban a peron magassága egységesen 26 centiméter lett, ez teszi lehetővé az alacsonypadlós járművekbe az akadálymentes beszállást. A villamosmegállókban modern vonalvezetésű látszóbeton szerkezetű utasvárókat építettek. A járművek indulási időpontjait FUTÁR kijelzők mutatják. Az akadálymentes közlekedés elősegítése érdekében a gyalogosútvonalakon süllyesztett járdaszegélyeket alakítottak ki.

A felújított Sellő szobrot másik helyen, a tér Krisztina körúti végén állították fel. A terület közepén is elhelyeztek egy szökőkutat. Ez esténként fényjátékkal egészül ki, mely a gyalogosokat segítő világító LED-sávokkal együtt varázslatos hangulatot kölcsönöz a térnek. Új órát építettek a régi helyére, a metrókijárat elé, így megmaradt a budapestiek kedvelt találkozási pontja is. A gyalogosok számára kedvező változás, hogy a Csaba utca tér felőli szakaszát sétálóutcává alakították, a Széll Kálmán északi oldalán kiszélesítették a járdát. Átépültek a járdák, a gyalogos-átkelőhelyek, új lámpa- és felsővezeték-tartó oszlopokat helyeztek el. MOL Bubi gyűjtőállomást telepítettek, és új kerékpárutat is kialakítottak. Mivel megszűnt a tér Szilágyi Erzsébet fasori végénél az autóbusz parkoló, ezért az autóval közlekedők új forgalmi rend szerint haladhatnak, az utak aszfaltburkolata is megújult.

Mindezen munkálatok közben lefektettek 2954 méter csővezetéket, 1130 m2 falat építettek, az épületek 8570 m2 szigetelést kaptak. A munkások a Széll Kálmán téren 16 ezer m2 burkolatot raktak le.

szkt_brosura_infograf.jpg

Kizöldülő Széll Kálmán tér

Az újjáépítés fontos szempontja volt, hogy a korábbinál több legyen a zöldfelület, ezért 182 fát ültettek el, többek között kőrist, juhart, ezüsthársat, kínai körtét és japán cseresznyét. A teret ölelő rézsűkre többek között rózsaszín virágú tarackoló törpemandula került, mely gyökérzetével megfogja az azt borító földet. A Margit körút mentén hármas fasort alakítottak ki, melynek két szélére kőrisfákat, a középső zöld sávba pedig ginkgót ültettek. A tér lejtős kialakítású ágyásaiba virágzó rózsafajtákat és díszes levelű fűféléket telepítettek. A növények kiválasztásánál ügyeltek arra, hogy azok „várostűrő” fajták legyenek, és pollenjeik lehetőleg ne jelentsenek problémát a virágporra allergiásoknak. A fák magyar faiskolákból származnak; ez azért fontos, mert csemetekoruktól a magyarországi időjárási körülményekhez szoktak, tehát jó az esélyük arra, hogy szépen fejlődjenek új helyükön. Összesen 32 721 cserjét és 9339 tő virágot ültettek. Annak érdekében, hogy mindez ne száradjon ki, és a 700 m2 füves terület zöld maradjon, 13 ezer méter öntözőcsövet fektettek le.

A rekonstrukció képekben:

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kalef.blog.hu/api/trackback/id/tr468727622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani König 2016.06.22. 02:23:52

Remek. Karbantartással foglalkozik valaki?
süti beállítások módosítása