A „síléces táblák” tovasiklottak – Donovaly milyen messze van?

2016. július 05. 16:33 - Széllkalef

Az egykori Moszkva, mai Széll Kálmán tér bár teljesen új, modern formát öltött, egyes ikonikus darabjai, részletei októberig a Kiscelli Múzeum falai között élnek tovább. Ilyen például a zöld óra, amely alatt annyi találkozó jött össze! Az órán kívül több olyan elem is díszítette a teret, amely a szívünkhöz nőtt. Állt a téren valaha egy kreatív síléc installáció is, amely a magyar és a környező országok kedvelt síterepeinek távolságát mutatta, és ami mellett naponta sok ezren haladtak el. De hogyan került a térre, és miért pont sílécek?

nyd_7798.jpg

Az installációt valójában a Moszkva tér bisztró tulajdonosai, Marlok János és Maros Róbert helyezték el a téren 2009-ben. Barabás Gyula, a bisztró korábbi üzletvezetője elmondta, hogy a korábban fedetlen teraszukat szerették volna téliesíteni, és igazi hütte hangulatot varázsolni, és ennek részeként került a bejárathoz a sílécekből és villanyoszlopból készült objektum. Bár olyan nagyratörő terveik is voltak, mint például egy sánc megépítése is, ami a gyerekek számára lehetővé tette volna, hogy a teraszról a térre csússzanak, de ez végül soha nem valósult meg. A sílécek viszont a teraszon is visszaköszöntek korlát formájában, sőt, az étlap és itallap is az alpesi síházakat idézte.

2015 év elején azonban elkezdődött a tér felújítása, a bisztró bezárt és hamarosan a síléces oszlopnak is mennie kellett. Az eredeti tulajdonos már nem tartott igényt rá, ezért bontásra volt ítélve. Ekkor sietett az installáció megmentésére az Átrium Színház – csapatuk sokakhoz hasonlóan nagyon szeretett volna egy kis emléket a térről – , így hozzájuk került, a Margit körútra.

A kissé már megkopott „síléces táblák” a gondos kezeknek köszönhetően kissé felfrissültek, sőt, az installációra új táblák is kerültek. A történet azonban itt még nem ér véget!

A Síléc Installáció 2.0 beköltözött az óra mellé a Kiscelli Múzeumba, hogy a #moszkvater – A SZÉLL KÁLMÁN TÉR TÖRTÉNETE című kiállítást gazdagítsa. A kiállítás 2016. október 2-ig tart, érdemes megtekinteni mindenkinek, aki szeretne egy kicsit nosztalgiázni, újra átélni az egykori Moszkva téri hangulatot.

A kiállításról bővebb információ a http://www.kiscellimuzeum.hu/aktualis_idoszaki_kiallitasunk oldalon található.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalef.blog.hu/api/trackback/id/tr728868624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása