Egy tér, amelyik sokat mesélhetne

2015. július 10. 10:15 - Széllkalef

Gödör, Korcsolyapálya, Kalef, Moszkva, Széll Kálmán... különböző elnevezések, de mind ugyanazt takarják: Budapest egyik legforgalmasabb és leginkább emblematikus terét.

A Széll Kálmán tér Budapest egyik legfontosabb csomópontja, ahol naponta sok ezer ember fordul meg. Utazások, randevúk, nagy beszélgetések színtere; szinte minden Budapesten élőnek, kötődik hozzá valamilyen emléke. Szeretik vagy utálják, de az biztos, hogy senkinek sem közömbös.

moszkva_ter_1974_lovas_gabor_fortepan.jpg

A térnek története során többféle nevet és becenevet adtak már. 1929-ben nevezték el (először) Széll Kálmánról, aki 1899. február 26. és 1903. június 27. között az akkor még Magyar Királyság miniszterelnöke volt. Ezt megelőzően Gödörként vagy Korcsolyapályaként emlegették. Az agyagkitermelés miatt ugyanis egy nagy gödör keletkezett, mely megtelt vízzel, és az így kialakult bányatavat télen korcsolyapályának használták.

A Széll Kálmán teret sokan csak kalefnek vagy széllkalefnek becézték, és az idősebb korosztály még ma is gyakran így hivatkozik rá. A kalef egyébként - bár ritkán hallani -, a Kálmán egyik becézési formája. Ez a becenév olyannyira népszerű volt, hogy a szlengben még igét is alkottak belőle: nemes egyszerűséggel kalefozásnak hívták a téren ücsörgést, beszélgetést, randevúzást.

1951-ben az oroszbarát politika okán elnevezése Moszkva tér lett, mellyel bizony időbe telt megbarátkozniuk a budapestieknek. A korszak kultúrpolitikája változatos eszközökkel igyekezett a nevet elfogadtatni a városlakókkal, ennek egyik gyöngyszeme a Moszkva téri lányok című sláger, amelyet Toldy Mária énekelt.

A 70-es években, a metró elindulásával párhuzamosan kezdett el egyre inkább kikopni a nyelvből a kalefozás, helyette a Moszkva téri órához szervezték a fiatalok a randevúkat. A szocializmus vége felé azonban még egy emblematikus társadalmi intézmény is létrejött a téren: a Moszkva téri „emberpiac”.

A rendszerváltás után ugyan többször is felmerült, hogy átnevezzék – például Antall József térre –, de ez 2011 májusáig nem történt meg. Ekkor kapta vissza korábbi nevét: Széll Kálmán tér. 2015 telén elkezdődött a terület felújítása, ezzel pedig már nemcsak nevében, hanem formájában is megújul Buda legforgalmasabb tere.

Források:

http://hampage.hu/trams/moszkvater.html

http://budapestcity.org/11-egyeb/utcak-terek/Moszkva-ter/index-hu.htm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalef.blog.hu/api/trackback/id/tr167306156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása