Sellő szökőkút

2015. október 28. 11:24 - Széllkalef

A Széll Kálmán tér közepén, az 56-os villamos egykori hurokvágányával körbevéve 35 éven keresztül állt egy képzőművészeti alkotás, melyet mindenki látott, aki itt elhaladt, sokan valószínűleg mégsem tudnák meghatározni, hogy mit ábrázolt. Utánajártunk.

1_pla6248.jpg

Az építmény egy díszkút, melyet a csúcsán látható alakról Sellő kútnak neveznek. A 6,5 méter magas műalkotást 1980-ban állították fel. Alul 8 darab két méter átmérőjű betontányér fogja fel a vizet. Három tányéron a tenger élővilágát megjelenítő mozaikok láthatók. Az ezeken álló, fura, tüskés hagymagerezdekhez hasonlító alakzat egy három részre vágott fodrozódó hullámot szimbolizál. Tetejükön, egy nagy gömbön áll/fekszik/nyújtózik maga a vörösréz Sellő, amely furcsa módon a szökőkút vizétől távol tartja magát.

A műalkotásnak három alkotója volt. A kút medrét Tokár György tervei alapján macskakőből építették. A szobrokat és a mozaikot egy görög művész házaspár, Makrisz Agamemnon és Makrisz Zizi készítette.

Makrisz Agamemnon, a korszak neves és sokat foglalkoztatott szobrásza érdekes életet élt. 1913-ban született Görögországban. Az athéni képzőművészeti főiskolán tanult. Elkötelezett baloldaliként részt vett a németellenes mozgalomban, majd harcolt a görög polgárháborúban. Emiatt kellett elhagynia a hazáját. 1945–50 között Párizsban élt, majd politikai tevékenysége miatt innen is távoznia kellett. Ekkor jött Magyarországra, ahol a kommunista hatalom tárt karokkal fogadta, és számos megbízást, illetve magas társadalmi/állami pozíciókat kapott. Szerencsére művei nem a korszakban elvárt szocialista realizmus irányzatát követték; stílusa a kubizmus és az ókori görög művészet formavilágát idézi. Görögországba csak 1975 után látogathatott vissza, pár év múlva már kiállítása is volt, de ő továbbra is Magyarországon élt. 1993-ban halt meg Athénban. Ma is látható művei közül a legismertebb a pécsi Niké-szobor (mely Felszabadulás-emlékműnek készült) és a budavári Merkúr-szobor és – természetesen – a Széll Kálmán téri Sellő szökőkút.

Ez utóbbit a Széll Kálmán tér átalakításakor ideiglenesen elbontották, de nem tűnik el: Makriszék műve a tér Szilágyi Erzsébet fasor felőli végén, az okmányiroda mellett hamarosan ismét látható lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalef.blog.hu/api/trackback/id/tr728028640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása