Moszkva tér: a zenekar

2016. február 01. 13:31 - Széllkalef

A Széll Kálmán tér a főváros egyik legfontosabb tere, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy rengeteg művész szőtte munkájába valamilyen módon: játszódott itt már regény, mozifilm, de több hazai együttes életében is meghatározó Buda egyik legforgalmasabb csomópontja. A közterület előző nevét ráadásul egy zenekar is viseli!

kesz_foto_1.jpg

A Moszkva tér zenekar egy gimnazista éveiket töltő baráti társaságból alakult 1987-ben. Már az első próbán is több saját dalt írtak, majd a ’90-es évek elejére a hazai underground klubélet egyik kultikus zenekarává váltak. A kezdeti felállásban pszichedelikus posztpunkot játszottak (olyan zenekarok stílusában, mint pl. Joy Division, Sisters of Mercy, Psychic TV), mely később fokozatosan átalakult élőhangszeres elektronikus zenévé, melyet a deep és a minimal house, a lounge és a progresszív elektronikus zene inspirál. A hazai előadók közül Szécsi Pál gyakorolt nagy hatást a zenekarra: az énekes több dalát is fel-, illetve átdolgozták.

Hogy miért választották nevüknek a Moszkva teret? Egy akkori barátnőjük javasolta ezt, miután a frontember, Varga Buda elmesélte, hogy alapított egy zenekart, de még nem találta ki a nevét. A választás kézenfekvőnek tűnt, hiszen akkoriban tanítás után mindennap eltöltöttek pár órát a téren, illetve ifjúkori lázadást és némi iróniát is éreztek a névválasztásban. A zenekar alapjául szolgáló széles baráti társaságot is ez a tér hozta össze, a névvel pedig reprezentálni is tudják. A tagok közül fontos még kiemelni Jávorka Ádám billentyűst, főzeneszerzőt és „zenekarvezetőt”, a szintén alapító tag Kiss Géza basszusgitárost, és Bozsogi Adrienn énekesnőt, aki 2004 körül lépett be az együttesbe és jelentősen megváltoztatta a zenekar addigi hangzását. Később a koncertplakátokon használt betűjáték után MOX-ra változtatták a zenekar nevét. Ez segít elkülöníteni a két zenei korszakot, ugyanakkor mindkét névverziót használják a mai napig.

A tér a könnyű megközelíthetőség és a környékbeli szórakozóhelyek miatt a mai napig sok fiatal kedvelt helyszíne, ha személyes találkozókról van szó, hiszen ideális kiindulópont. A Moszkva tér tagjai is így vannak ezzel, akik a társasági életet a környékbeli kocsmákban élték (Kétlyukú, Móri borozó, Vox, Kispostás presszó). A Nemdebárnak (korábban Busz presszó) köszönhetően ez a mai napig így van: a Moszkva tér együttes zenészei gyakran találkoznak itt, és gyakran fel is lépnek kisebb koncerteken.

Azonban a Moszkva tér nem csak nevében kapcsolódik a térhez. Feldolgozták Toldy Mária egyik dalát, a Moszkva téri lányokat is:

Eredeti: 

Feldolgozás: 

Több videoklipjük a térhez közeli Nemdebárban készült, a Somethinghoz készült videót pedig még a felújítási munkálatok megkezdése előtt forgatták a Széll Kálmán téren. Rendezője Vécsei Márton, aki magát a teret választotta a rövid történet egyik főszereplőjévé: randevúra érkezik egy lány a Széll Kálmán térre, ahol azonban saját belső démonaival találkozik. Tudata felett átveszik az irányítást, az egyikkel pedig haza is megy egy kunyhószerű házba. A klipben látott absztrakt stílusú maszkokat a tér építészeti elemeinek fotónyomataival díszítették, melyeket Keresztes Zsófia képzőművész tervezett.

A Delipu-2 című daluk egyik sorában is elhangzik a Moszkva tér.

A Moszkva tér/MOX zenekar jelenleg is aktív, a tagsága az évek alatt több mint 7-8 főre bővült. Dalaikat meghallgatjuk hivatalos oldalukon, és megtalálhatók a Facebookon is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalef.blog.hu/api/trackback/id/tr828344896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása