Betonlegyező

2015. december 21. 23:01 - Széllkalef

Mára a Széll Kálmán tér ikonikus épületévé vált a metrókijáratot fedő betonlegyező. Az építmény – némileg átalakítva – a felújítás után is megmarad.

latvanyterv_d.jpg

A tér régóta Buda fontos közlekedési csomópontja, melynek képe nem sokat változott az elmúlt száz évben: körben villamossínek, a tér belső része a gyalogosoké. Egyetlen jelentős átalakítást élt meg a terület az elmúlt évtizedekben: megépült a metróállomás, és vele a kijáratot borító harmonikaszerű, legyező formájú tető.

A második budapesti földalatti építésének 1950-ben láttak neki, azonban a pénzügyi és technológiai okok miatt négy év múlva felhagytak a munkálatokkal. Ebben az időszakban javában zajlott a hidegháború. A kommunista „béketábor” elszántan készült az elkerülhetetlennek vélt összecsapásra a „hanyatló nyugattal”, tehát a metróállomások tervezésekor is elsődleges szempontként szerepelt azok „hadrafoghatósága”: az állomásokat elsősorban potenciális óvóhelynek építették. Ezért a Moszkva téri metróállomás eredetileg tervezett kijárati épülete gyakorlatilag egy bunkerre hasonlított: az állomást a két méter széles betonfalak tetején lévő 2,5 méter vastag vasbeton kupola védte volna, amely – a tervezők szándéka szerint – ellenállt volna egy 500 kg-os betonromboló bombának is.

A metróépítés felfüggesztése ezt a tervet szerencsére felülírta. Az 1963-ban újrakezdett építkezést ezúttal be is fejezték. Az M2-es vonal második, Déli pályaudvar–Deák Ferenc tér közötti szakaszát 1972-ben adták át a forgalomnak. A Moszkva téri metróállomást is újratervezték: a föld alatti részeket Székely László és Czeglédi István, a felszíni épületet, a „legyezőt” Czeglédi István jegyzi.

A betonlegyező – mások szerint betonharmonika – tető megépítése nem volt egyszerű. A betonozási munkák nagy pontosságot igényeltek, hogy az élek valóban összetartsanak, ezenkívül igen nagy méretű és teherbírású állványzatot kellett összeszerelni. A héjazatot alumíniummal burkolt acéloszlopok tartották, köztük termoplán (hőszigetelt) üveg burkolta az építmény oldalát. Belül pénztárak és üzemi helyiségek kaptak helyet. Szintén betonból készült egy oldalszárny is, ahol presszó üzemelt.

8464201_ca49f6b85157f1abb92ddc5b11bc38bb_wm.jpg

Forrás: Fortepan; http://index.hu/fortepan/2015/05/23/az_epulet_amiben_betonna_kotott_a_metrobol_kiaramlo_tomeg/

Az épület kijáratát úgy helyezték el, hogy az a Postapalota és a budai hegyek irányába nézzen. Feltételezhetően azért történt így, mert eredetileg az ellenkező irányban, a Széna téren is terveztek egy kijáratot, amely azonban sosem készült el. A gyalogosforgalom biztonságos, a villamosvágányokat nem keresztező elvezetését sajnos nem tudták megoldani. Ezek miatt a tér áttervezése már a metró megépítése utáni években felmerült, sőt évtizedekig napirenden volt. A fővárosiakat eléggé megosztó legyező elbontása is több alkalommal felvetődött.

Ez végül nem történt meg, ami a Széll Kálmán téri tervpályázaton nyertes Építész Stúdió tervezője szerint jobb is így.

– Az épület meglehetősen progresszív építménynek számított különös tekintettel a vékony, törtlemezes legyező tetőfödémre. Bár nem áll műemléki vagy egyéb védelem alatt, de ez a nagyszerű mérnöki szerkezet véleményünk szerint mindenképpen megőrzendő, ezért pályázati tervünkben az épület központi elemének megtartására és újraértelmezésére tettünk javaslatot – mondta Fialovszky Tamás.

– A 70-es években készült fotón jól látszik az utaskijárati csarnok nagyvonalúsága és légiessége. Az elmúlt évtizedek átalakításaival az épület elveszítette eredeti jellegét: a csarnokot üzletekkel építették körbe, és a legyező alakú födémet is szerelt álmennyezettel takarták el. Az épület mostani átépítésekor a kijárati csarnok eredeti nagyvonalúságát állítjuk helyre, és az emeletes keresztszárny elbontásával a legyezőfödém dinamikája még jobban érvényesül majd. A jövőben az épület sokkal jobban csatlakozik a tér mozgásába, mert egy transzparens csarnok lesz üvegfalakkal, ahol egy pékség is helyet kap. Bízunk abban, hogy ez is egy olyan hely lesz, ahol rossz időben is jólesik várakozni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalef.blog.hu/api/trackback/id/tr258188376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása