Széll Kálmán téri régiségtár: bombák, csontok, történelmi leletek

2015. december 11. 11:23 - Széllkalef

A Széll Kálmán tér átalakítása idején a munkások eddig számos leletet találtak. A reneszánsz kori kályhacsempéktől az itt eltemetett várbéli polgárok maradványain át a II. világháborús szovjet páncéltörő gránátig sok minden előbukkant a földből. Az előkerült relikviákról a BKK, illetve a kivitelező minden esetben értesítette az illetékes hatóságokat, intézményeket.

bomba_terkep_nagy.jpg

Íme az eddig előkerült leletek részletes listája:

Bombák

B1 - 2015. 02. 24.

A tér közepén, a 61-es villamos megállójának helyén földmunkák és betondarálás közben került elő egy db 75 mm-es német páncéltörő gránát. Valószínűleg a Panzer IV. – Párduc harckocsi lőszere volt. A hatóságok kiürítették a Margit körút, Várfok utca, Vérmező utca által határolt területet.

B2 - 2015. 02. 26.

A metrókijárat épülete előtt szintén földmunkák közben bukkant elő egy 76 mm-es orosz páncéltörő gránát, feltehetően a legendás T-34 típusú harckocsi lőszere. A munkaterület és a metró lezárása után a Készenléti Rendőrség tűzszerészei vizsgálták meg a szerkezetet. A gránát rossz állapotban volt, de a szakemberek még szállíthatónak ítélték, ezért későbbi megsemmisítése mellett döntöttek.

B3 - 2015. 05. 04.

A Vérmező úti rézsűben a kialakítandó lépcső építése közben egy 152 mm-es orosz betonromboló gránát került elő. A megtalált robbanószerkezet 2015. 05. 04-én a Magyar Honvédség tűzszerész alakulata a helyszínről elszállította.

B4 - 2015. 05. 12.

A Széll Kálmán tér és a Dékán utca sarkán közműépítés közben egy munkagép egy 100 kg-os orosz rombolóbombát fordított ki a földből. A kiérkező honvédségi tűzszerészek elrendelték a megtalálási helytől számított kétszáz méter sugarú kör kitelepítését. A rendőrség most is nagy erőkkel vonult fel. A robbanótestet a vizsgálat elszállíthatónak nyilvánította. Érdekesség: az orosz hadsereg ezt a típusú rombolóbombát hadihajók elsüllyesztésére fejlesztette ki, de több alkalommal használta városok lerombolására is.

B5 - 2015. 07. 09.

A Vérmező úti rézsűben földmunkálatok közben egy német kézigránátot találtak a munkások. A honvédség tűzszerészei vizsgálták meg a meglepően jó állapotban lévő robbanószerkezetet. Csak egy kisebb terület lezárását rendelték el a szakértők, ami azonban éppen érintette a 4-es és 6-os villamos végállomását. Emiatt a Combino-k három órán keresztül a Széna téren fordultak vissza.

B6 - 2015. 08. 24.

A villamossínpálya földmunkálatai közben bukkantak egy második világháborús gránátra. A tűzszerészek elrendelték a tér lezárását, és a gránát helyétől számított 400 méter sugarú körben az épületek kiürítését. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, hogy biztosítsa a terület teljes lezárását, és segítse a lakók átmeneti kiköltözését. A lakosság egy közeli iskolában várhatta ki a művelet végét.

B7 - 2015. 09. 23.

A Csaba utcánál (Várfok utcai rézsűben) a mozgólépcső-építés közben egy 82 mm-es orosz aknavető gránát került elő a talajból. A kiérkező tűzszerészek lezárták a környező területet, majd a robbanószerkezetet elszállították, és később megsemmisítették.

B8 - 2015. 10. 02.

A Várfok utca rézsű előtti területén egy 120 mm-es orosz aknavetőgránát gránát került elő. A megtalált robbanószerkezet 2015. 10. 02-án a Magyar Honvédség tűzszerész alakulata a helyszínről elszállította.

A téren dolgozó tűzszerészek munkájáról szóló blogbejegyzésünk itt olvasható.

Csontok

CS1 - 2015. 03. 20.

A 61-es villamos elektromos hálózata nyomvonalának ásása közben a Szilágyi Erzsébet fasornál 18. századi temetőre bukkantak. A Budapesti Történeti Múzeum régészei a csontok mellett koporsószögeket is találtak. A fellelt sírok a talajszinttől mindössze 50-60 cm mélységben voltak. Ebből arra lehet következtetni, hogy a 18. században a talajszint magasabban volt, mint napjainkban és a terepegyengetésekkor mélyítették csak a mostani szintre. A helyszín a várban lakó polgárok temetkezőhelye volt, mielőtt a Vérmezőn újabb temetőt nyitottak számukra.

CS2 - 2015. 04. 08.

Közműnyomvonal-ásás közben egy magyar katona maradványai kerültek elő a Krisztina körút mentén. A hősi halált halt katona származására a nála talált tárgyakból és a megmaradt ruházatából lehetett következtetni. Többek között tízfilléres, borotva és egy ruházati áruház kártyája volt a maradványok mellett. A kártyán a „...ria ruházati áruház” és a „…színház utca” feliratokat olvashattuk. A katona maradványait és a mellette talált tárgyakat a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkatársai elszállították.

CS3 - 2015. 06. 15-22.

A Vérmező utcával párhuzamosan a 4-es és 6-os villamos elektromos kábeleinek fektetése közben állati és emberi csontok kerültek elő. A Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály szakemberei megvizsgálták a területet, és német katonák tömegsírjára bukkantak. A munkálatokban ezért részt vett Kohlrusz Gábor is, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja. A továbbiakban több apró személyes tárgy is előkerült, például egy faragott, pár centis maci. Ám az ennél is fontosabb lelet a három „dögcédula” volt, melyek segítségével azonosították a katonákat.

A kutatás során a kiérkező tűzszerészek Vécsey kézigránátot, illetve szovjet gyalogsági lőszereket találtak. A tömegsírból összesen 11 német katona, egy különálló feltárási területen pedig egy magyar és egy német elhunyt maradványait sikerült exhumálni. A második világháborúban elhunyt hősi halottakat a budaörsi német–magyar katonatemetőben helyezték végső nyughelyükre.

Történelmi leletek

T1 - 2015. 06. 17.

A Budapest Történeti Múzeum munkatársai ásatásokat végeztek, melynek során nagyon sok állati maradvány is a felszínre került. A helyszínen több zsáknyi állati csontot, rengeteg kerámiadarabot valamint fémtárgyakat gyűjtöttek össze. Előkerült még török kori beásás és egy falmaradvány is.

T2 - 2015. 07. 17.                                              

A Széna tér mellett talált török kori gödör után egy újabbra bukkant a kivitelező a Krisztina körút mellett. A Hadisírgondozó Iroda munkatársai is a helyszínre érkeztek a Budapesti Történeti Múzeum régészeivel együtt. Hamar kiderült, hogy a lelőhely a múzeum hatáskörébe tartozik, ugyanis a földmunkák során egy 18. századi temető sírjait bolygatták meg a munkagépek. A régészcsapat innen is több lelettel távozott.

A Széll Kálmán téren végzett feltárásokról szóló blogbejegyzésünk itt olvasható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalef.blog.hu/api/trackback/id/tr438156078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása